Çay - yaşıl, qara, qırmızı, nə olursa olsun - planetdə ən çox istehlak edilən içkidir. Çin haqlı olaraq onun tarixi vətəni hesab edilə bilər. Min illər ərzində çay Səmavi İmperatorluğun mədəniyyətinə möhkəm daxil olub və orada gündəlik həyatın ayrılmaz hissəsinə çevrilib.
Wuyi dağları qlobal çay istehsalının ən mühüm mərkəzlərindən biridir, burada 10 min hektar sahədə böyüyür.
Ətir axtarışında
Bölgənin vizit kartı oolong və qara növlərdir. Jiang Yuanxun 24 nəslin zərif çay emalı texnikasını mənimsədiyi bir sülalənin nəslindəndir. Məhz onun əcdadları təxminən 400 il əvvəl məşhur hisə verilmiş çeşidin - Lapsang Souchong istehsal üsulunu kəşf etmişlər. Xarakterik bir ətir əldə etmək üçün qurudulmuş yarpaqlar şam ağacından hazırlanmış odda bişirilir.
Avropaya 17-ci əsrdə təqdim edilən Lapsang Souchong dünyanın ilk qara çayı hesab olunur. "Çin qara çayı əla xassələri ilə tanınır," deyə Jiang Yuanxun deyir. "Dəmləndikdə, parlaq qırmızı və ya narıncı-qırmızı rəngə malikdir. O, tək başına və ya süd və şəkərlə sərxoş ola bilər".
Wuyi dağ bölgəsindən "daşlı" və ya "daşlı" deyilən çay - xüsusi növ oolong - məhsul xəttində yaşıl mayalanmamış və tam fermentləşdirilmiş qara çay arasında dayanır.
.Liu Quoin bu çeşidlə işləmək ustasıdır. O deyir: "Bir çox texnoloji incəliklər var. Əvvəlcə çayı yığdıqdan sonra qurutmaq lazımdır. Sonra yaşıl yarpaqları emal etmək lazımdır. Bu uzun prosesdir, 10 saat çəkir. Onları çalxalamaq lazımdır. bir boşqab ki, onlar toqquşurlar. Nəticədə yarpaqların kənarları qırmızı, nüvəsi yaşıl olur. Bu və orada yarı fermentasiya baş verir ki, bu da xarakterik çiçək-meyvəli aroma ilə nəticələnir."
Fermentasiyadan sonra çay qovrulmağa hazırdır. Bu, istədiyiniz dad və aromanın əldə edildiyi həlledici mərhələdir. Usta xüsusi bir ocaq göstərir. "Əgər qızdırma temperaturu çox aşağıdırsa, o zaman kül qatı daha incə olmalıdır. Yoxsa, qalın olmalıdır. Külün köməyi ilə biz temperaturu tənzimləyirik; bu, çayımızı daha yumşaq edir və ona xarakterik dad verir".
Çindən Avropaya. Portuqaliya Chá Gorreana qrupu 140 ildir ki, Azor adaları arxipelaqının San-Migel adasında yaşıl və qara çay istehsal edir.Madalena Mota bu ailə biznesinin beşinci nəslidir; onun əcdadları adada portağal istehsalından sonra çay istehsal etməyə başlayıblar. rədd etdi.
Niyə Azor adaları çay yetişdirmək üçün ideal yerdir? Madalena izah edir: “Bizim torpağımız yüksək dərəcədə turşudur, bu da bitkilər üçün idealdır, “Burada çox yağış yağır, dumanlıdır və günəş birbaşa deyil”.
Azor adaları Avropa ilə Amerikanın ortasında yerləşir. Təxminən 200 il əvvəl burada çay istehsalına başlanılıb və 19-cu əsrdə çinli ustalar öz təcrübələrini ötürmək üçün buraya gəliblər. Amma çay dünyası ilə əlaqələr daha qədimdir. 1700-cü illərdə onu Çindən Avropaya göndərməyə başlayan Portuqal tacirləri aromatik yarpaqları ilk həqiqətən qlobal əmtəəyə çevirdilər.
Şirkətin istehsal prosesi 140 ildir ki, demək olar ki, dəyişməz qalıb. Məhsul yığıldıqdan sonra yarpaqlar sahələrdən gətirilir və qurumağa buraxılır. Madalena deyir: “Biz gündə 2500 kq yarpaq yığırıq ki, 500 kq çay istehsal olunsun, - Bəli, bir kiloqram çay hazırlamaq üçün beş kiloqram xammal lazımdır!”
Yığıldıqdan sonra yarpaqlar xüsusi bir maşında yuvarlanan prosedurlardan keçir, bu, ətirini ortaya çıxaracaqdır. Sonra onlar bir müddət oksidləşməyə buraxılır, sonra - ən vacib mərhələ, qablaşdırmadan əvvəl son keyfiyyət yoxlaması.

