Dənizin turşulaşması artıq planetin sağlamlığı üçün kritik həddi keçib
Okeanın turşuluğu kritik səviyyəyə çataraq bütün ekosistemləri təhdid edir, yeni bir araşdırma "saatlı bomba" barədə xəbərdarlıq edir. Alimlər heyrətamiz bir kəşfdə okeanın turşulaşmasının planetin sağlamlığı üçün kritik həddi keçdiyini bildiriblər.
Alimlər, dünya okeanlarının vəziyyətinin əvvəllər düşünüldüyündən də pis olduğunu bildirərək, əsas göstəricilərin dəniz ekosistemlərini qorumaq üçün "vaxtımızın tükəndiyini" göstərdiyi barədə xəbərdarlıq etdilər.
The Guardian yazır ki, tez-tez iqlim böhranının "şər əkizləri" olaraq adlandırılan okean turşuluğu, karbon qazının okean tərəfindən sürətlə udulduğu və su molekulları ilə reaksiya verdiyi və dəniz suyunun pH səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb olduğu zaman baş verir. Bu proses mərcan riflərinə və digər okean yaşayış yerlərinə zərər verir və ekstremal hallarda dəniz canlılarının qabıqlarını məhv edə bilər.
İndiyə qədər okeanın turşulaşmasının "planet sərhədini" keçmədiyi düşünülürdü. The Guardian izah edir ki, planetar sərhədlər iqlim, su ehtiyatları və vəhşi təbiət müxtəlifliyi kimi əsas qlobal sistemlər üçün təbii məhdudiyyətlərdir və bundan kənarda onların sağlam planeti dəstəkləmək qabiliyyəti təhlükə altına düşür. Keçən il elm adamları doqquz sərhəddən altısının artıq keçdiyini söylədilər.
Lakin Böyük Britaniyanın Plimut Dəniz Laboratoriyası (PML), Vaşinqtonda yerləşən Milli Okean və Atmosfer Administrasiyası və Oreqon Dövlət Universitetinin Dəniz Ehtiyatlarının Tədqiqatları üzrə Kooperativ İnstitutu tərəfindən aparılan yeni bir araşdırma, okeanın turşulaşma "sərhədinə" də təxminən beş il əvvəl çatdığını aşkar etdi.
“Okeanların turşulaşması təkcə ekoloji böhran deyil, o, dəniz ekosistemləri və sahil iqtisadiyyatları üçün saatlı bombadır,” PML professoru Steve Widdicombe izah edir.
Tədqiqat elm adamlarına son 150 il ərzində ümumi qiymətləndirmə vermək üçün buz nüvələrindən alınan yeni və tarixi fiziki və kimyəvi ölçmələrə, qabaqcıl kompüter modelləri və dəniz həyatının tədqiqatlarına əsaslanırdı.
O, müəyyən edib ki, 2020-ci ilə qədər dünya üzrə orta okean dövləti okeanların turşulaşmasının qlobal həddinə və ondan kənarda olan bəzi regionlarda artıq çox yaxındır. Bu, dəniz suyunda kalsium karbonat konsentrasiyalarının sənayedən əvvəlki səviyyədən 20%-dən çox aşağı olması kimi müəyyən edilir.
Alimlərin fikrincə, onlar okeana nə qədər dərinə girsələr, nəticələr bir o qədər pis idi. Səthdən 200 metr dərinlikdə dünya sularının 60%-i turşulaşmanın “təhlükəsiz” həddini keçib.
PML-dən professor Helen Findlay deyir: "Okeanın həyatının çox hissəsi təkcə səthdə deyil". "Dərin sularda daha çox müxtəlif bitki və heyvan növləri var. Bu dərin sular çox dəyişdiyinə görə, okeanların turşulaşmasının təsiri düşündüyümüzdən daha ciddi ola bilər."
Professor Findlay əlavə etdi ki, bunun bir çox növlərin balaları üçün mühüm yaşayış yerləri və uşaq bağçaları kimi xidmət edən tropik və hətta dərin dəniz mərcan rifləri kimi mühüm sualtı ekosistemlər üçün böyük təsirləri var.
The Guardian qeyd edir ki, pH səviyyəsi aşağı düşdükdə, dəniz kəpənəkləri kimi tanınan mərcan, istiridyə, midye və kiçik molyusklar kimi kalsifikasiya edən növlər qoruyucu strukturlarını qorumaq üçün mübarizə aparır, nəticədə qabıqlar zəifləyir, böyümə yavaşlayır, çoxalma və sağ qalma qabiliyyəti azalır.
Müəlliflər vurğuladılar ki, CO2 emissiyalarının azaldılması qlobal miqyasda turşulaşma ilə mübarizənin yeganə yoludur, lakin mühafizə tədbirləri ən həssas olan bölgələrə və növlərə diqqət yetirə bilər və olmalıdır.
Tədqiqatda iştirak etməyən Beynəlxalq Okean Asidləşdirilməsi Alyansının direktoru Jessie Turner dedi: "Bu hesabat açıq şəkildə göstərir ki, bizim vaxtımız tükənir və nə etdiyimiz və ya etmədiyimiz - indi gələcəyimizi müəyyənləşdirəcək. Biz ekzistensial təhlükə ilə barışırıq, eyni zamanda əsas növlər üçün uyğun yaşayış mühitinin çoxunun artıq itirildiyi çətin reallıqla üzləşirik."
"Aydındır ki, hökumətlər artıq əsas siyasət gündəmində turşulaşmaya məhəl qoymaya bilməzlər" dedi.